Ko položi iz prve loš je vozač

Ko položi iz prve loš je vozač

Ko položi iz prve loš je vozač

Ljudi koji su zaduženi za našu bezbednost u saobraćaju oslanjaju se na razna istraživanja koja bi mogla biti od pomoći u otkrivanju uzroka za veliki broj nezgoda na putevima. Poslednje u nizu kao glavne osumnjičene ima vozače koji su svoje dozvole dobili "iz prve".

Prvo polaganje za dobijanje dozvole za vožnju obavljeno je 1935. i tada je oko 63% polagača dozvolu dobijalo nakon jednog pokušaja. Danas je ta brojka nešto niža i iznosi 47 procenata. Ako je verovati opsežnom istraživanju vozači koji su vožnju položili iz prve zapravo su lošiji vozači od onih kojima je do dozvole trebalo par pokušaja.

Oni su dosta češće kažnjavani zbog vožnje u pijanom stanju, češće izazivaju nesreće a glavni uzrok za to je previše samopouzdanja koje dobiju polaganjem iz prve. To ih kasnije košta kada dođu u susret sa nepoznatom situacijom i uđu u nju sa previše samopouzdanja.

Ako je verovati istraživanju najbolji su vozači koji su vožnju položili iz trećeg pokušaja. Oni svoju vožnju opisuju kao "opreznu i bezbednu" a kažu da su najviše naučili iz svojih grešaka. Da li se slažete sa rezultatima istraživanja?