Kimi Raikonen pobedio u Turskoj

Kimi Raikonen pobedio u Turskoj

Kimi Raikonen pobedio u Turskoj

Finac Kimi Raikonen (Meklaren) pobednik je prve Velike nagrade Turske vožene na stazi „Otodrom“ u Istanbulu. Raikonen je trijumfovao peti put u sezoni sa 18.609 sekundi ispred lidera Formule 1, Fernanda Alonsa (Reno), koji je u poslednjem krugu „ukrao“ drugo mesto Huanu Pablu Montoji (Meklaren).Kolumbijac je prvo izleteo sa staze u 55. krugu (vozilo se ukupno 58 krugova), kada je imao deset sekundi prednosti u odnosu na Alonsa, da bi istu grešku ponovio i u poslednjem krugu što je Španac znao da iskoristi. Prezadovoljan sam velikom pobedom jer sam ušao u istoriju Gran prija Turske. Međutim, teško mi je kada sve saberem i shvatim da sam nadoknadio samo dva boda u odnosu na Alonsa. Njegova prednost je i dalje velika, ali ne odustajem - poručio je Raikonen, kome je sreću na početku poželeo bivši bokserski šampion Majk Tajson.

Raikonen (pol-pozicija) je na startu dozvolio drugoplasiranom Fizikeli da ga obiđe, ali je lidersko mesto vratio već u prvom krugu, pred ulazak u poslednju krivinu. Fizikela je u drugom krugu dobio naredbu iz boksa da odmah propusti Alonsa i da pokuša da uspori Montoju koji je bio na četvrtom mestu. U pitanju su odluke tima, a na Ðankarlu i meni je da ih ispoštujemo. Isto bih i ja postupio da se Fizikela bori za titulu. Bio sam razočaran jer smo čitavog vikenda bili sporiji od Meklarena. Na kraju, priznajem da Tursku napuštam sa osmehom na licu - izjavio je Alonso.

Mark Veber je u 14. krugu naleteo na Mihaela Šumahera koji je dva kruga kasnije morao da odustane. Međutim, vozač Ferarija se posle 30 minuta provedenih u garaži vratio na stazu (34. krug), da bi se po drugi, i poslednji put, povukao u 51. krugu. Kimi Raikonen je lagano povećavao prednost, dok je Montoja, i pored greške mehaničara pri prvom ulasku u boks, uspeo da se na stazu vrati ispred Alonsa. Na 13 krugova pre kraja, posle drugog pit-stopa, Raikonen je imao prednost od 20 sekundi nad Montojom i 32 sekunde viška u odnosu na Alonsa, tako da je Finac, praktično, mogao da otvori pobednički šampanjac.

Ipak, slavlje Meklarena, koji nije imao dvostruku pobedu u poslednjih pet godina, pokvario je Montoja. Ne mogu da vam opišem koliko sam razočaran. Jednostavno, ušao sam u krivinu i bolid se okrenuo. Žao mi je Kimija i svih u timu, ali greška nije bila moja - dodao je Montoja. Do kraja sezone F1 ostalo je još pet trka a naredna se vozi 4. septembra na stazi u Monci za Veliku nagradu Italije.