Kimi prvi, Alonso na korak do titule

Kimi prvi, Alonso na korak do titule

Kimi prvi, Alonso na korak do titule

Kimi Raikonen je u Belgiji zabeležio novu Pirovu pobedu jer je drugo mesto na stazi Spa Frankoršamp pripalo lideru Formule 1 Fernandu Alonsu. Vozač Meklarena je šestim trijumfom u sezoni smanjio prednost Alonsa na 25 bodova, tri trke pre kraja sezonu, na kojima će Špancu biti dovoljno da sakupi ukupno šest poena i da osvoji titulu prvaka.Već sam ranije rekao da mi ništa drugo ne preostaje nego da pobeđujem. Verujem da ću to uraditi i u Brazilu, Japanu i Kini, ali ne mogu da sprečim Alonsa da uvek bude iza mene - rekao je Kimi Raikonen. Trku po mokroj stazi u Belgiji poveo je Huan Pablo Montoja, ispred Raikonena, Trulija, Alonsa i Mihaela Šumahera, koji je uspeo da obiđe brata Ralfa. Vozači Meklarena su lako napravili prednost od 12 sekundi u odnosu na Trulija, ali njihov napredak usporio je Ðankralo Fizikela koji je u desetom krugu izleteo i udario u zaštitnu ogradu. Sejfti-kar je izašao na stazu, što su svi vozači iskoristili za odlazak u boks. Na povratku, Montoja je bio prvi, Ralf Šumaher drugi, a sledili su Raikonen, Vilnev i Alonso.

Španac u bolidu Renoa kontrolisao je Montoju i Raikonena, tako da nije bilo većih pomeranja u rasporedu. U Meklarenu nisu hteli da Montoja bržem klupskom kolegi Raikonenu prvo mesto prepusti na stazi, već se primopredaja odigrala u 35. krugu u boksu. Četiri kruga pre kraja Montoju je udario neoprezni Piconija (Vilijams) koga je Kolumbijac obilazio za čitav krug. Piconija je na taj način poklonio drugo mesto i dva boda Fernandu Alonsu koji se nije ni trudio da stigne Raikonena. Bio bih zadovoljan i trećom pozicijom, ali ovako je mnogo, mnogo bolje. Staza je bila mokra i nisam hteo previše da rizikujem. Videću da već kroz dve nedelje u Brazilu osvojim titulu, mada ne bih imao ništa protiv da šampion postanem u Aziji. Realno, teško je očekivati da na preostale tri trke neću osvojiti šest bodova - poručio je Fernando Alonso.

Treći na stazi Spa bio je Dženson Baton (BAR), dok je poslednji bod osvojio Portugalac Tijago Monteira u Džordanu. Ljubimac navijača u Belgiji, Mihael Šumaher, trku je završio u 13. krugu kada je na njega naleteo „kamikaza“ Takuma Sato u BAR-u.
Naredni Gran pri Formule 1 vozi se 25. septembra na stazi Interlagos za Veliku nagradu Brazila.