Kia Rio Sport Sedan - sportska, elegantna i funkcionalna porodična limuzina

Kia Rio Sport Sedan - sportska, elegantna i funkcionalna porodična limuzina

Kia Rio Sport Sedan - sportska, elegantna i funkcionalna porodična limuzina

Pre nekoliko meseci Kia je predstavila novi Rio u verziji sa pet vrata, a na salonu u Frankfurtu i verziju sa troje vrata. Novi model je zbog primamljivog izgleda, izvrsne tehnike i ekonomičnosti, kao i brojnih ostalih prednosti postao miljenik široke publike.

Sve ovo dokazano je i brojnim nagradama za dizajn, kvalitet i ekologiju koje je Rio ostvario na svim meridijanima, ali i brojnim titulama za automobil godine u nekoliko zemalja širom sveta.

Sada novi Rio na tržište stiže u elegantnoj limuzinskoj verziji.

Elegantna sportska limuzina

Rio Sport Sedan nije samo još jedna limuzina sa »veštački« produženim prtljažnikom već deluje elagantno, skladno i podseća na nekoliko segmenata veću Optimu. Dizajn koji potpisuje čuveni Peter Schreyer, očarava na prvi pogled atraktivnom i emocionalnom energijom. Filozofija korporoativnog slogana "Power to Surprise", ovde takođe dolazi do punog izražaja. 

Rio Sport Sedan je dugačak čak 4,365 mm, odnosno 320 mm više od prethodnog modela. Svojim dimenzijama Rio Sport Sedan ozbiljno zalazi u veći C-segment vozila. 

Izgled limuzine je elegentan te isti karakteriše pregršt primamljivih detalja. Takva je i maska motora oko koje su smeštena atrakativna prednja svetla sa crnim unutrašnjim rubom. Dodatnu meru elegancije donose i dnevna svetla sa LED svetlećim elementima. Sportski karakter Kije koji već primetno prikazuje niska i atletska forma, dopunjuje kupe silueta krova i LED svetleći elementi na zadnjim svetlima kao i pokazivači smera ugrađeni u spoljne retrovizore. Nova poglavlja atraktivnog dizajna odkriva zadnji deo vozila.

Rio Sport Sedan je još udobniji i prostorniji od petovratne verzije. Zbog 315 mm dužeg zadnjeg prepusta kao i posledično veće dužine, Sport Sedan sa prtljažnikom zapremine 389 litara je čak 101 litar veći nego kod hedžbeka. Prevozu dužih predmeta namenjena je deljiva i sklopiva zadnja klupa u odnosu 60/40. Naravno tu su i manje pregrade koje dodatno povećavaju praktičnost prtljažnika.

Limuzinska raskoš

U skladu sa najnovijim smernicama na području dizajna i ergonomije, unutrašnjost Rio Sport Sedana sledi linije petovratne verzije. Enterijer oduševljava modernim oblikom, dovršenim tehničkim rešenjima, praktičnošću i jednostavnošću upotrebe. Grafički vrlo čitljive Supervision istrumente dopunjuje i putni računar. Obruč upravljača je podesiv po dubini i visini što omogućava optimalno podešavanje i lako pronalaželenje idelane pozicije za svakog vozača. Praktičnost dopunjuju pametno raspoređeni prekidači audio sistema na obruču upravljača, kao i tempomat.  Uz minimalno pomeranje ruku vozač u Riju upravlja sa većinom sistema i uređaja bez potrebe za skretanjem pogleda sa puta. U putničkoj kabini nalazi se i pregrada ispred suvozača zapremine 15 litara, veća centralna konzola sa pregradom zapremine 3 litra, kao i držači za flaše od 1.5 litara u prednjim vratima i 0.5 litara u zadnjim vratima.

Bogati izbor opreme dostupne u novom Riu Sport Sedan podsećaju na one iz skupljih automobilskih segmenata te obuhvata LED dnevna svetla, senzore za kišu i automatsko grejanje stakala, Key & Button Start (sistem pokretanja vozila bez ključa), Radio/CD/MP3 audio sistem, iPod+USB+AUX priključak, Bluetooth hands-free priključak, navigacioni sistem, tempomat, grejana prednja sedišta i grejani obruč upravljača.

Iznenađenja se nastavljaju u stilu koji Rio Sport Sedan dopunjava sa tri različite kombinacije boja enterijera. Moguće je odabrati između crne, sive ili smeđe unutrašnjosti ili odabrati sedišta od tkanine, kombinacije kože i tkanine ili kožom obložena sedišta.

Ponuda motora

Rio Sport Sedan je u ponudi sa dva visokoefikasna benzinska motora. Startni benzinski 1.2-litarski Kappa motor postiže snagu od 85 KS i 121 Nm obrtnog momenta. Tako motorizovani Rio se ponosi prosečnom emisijom CO2 od samo 114 g/km uz umerenu prosečnu kombinovanu potrošnju od 5 l/100 km.  U verziji sa ISG sistemom ta motorna verzija je još ekonomičnija, emisija CO2  smanjena je na 109 g/km a prosečna potrošnja na 4.8 l/100 km. Benzinski 1.2-litarski Kappa motor postiže najveću brzinu od 173 km/h uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za 13.1 sekundi.

Više snage i elastičnosti nudi 1.4 litarski Gamma benzinski motor. Tehnički poboljšani 1.4 litarski Gamma motor ima smanjeno trenje i dual CVVT tehnologiju kako bi postigao dobar odaziv i skromnu potrošnju goriva. Maksimalna snaga motora od 109 KS uz 137 Nm obrtnog momenta omogućava ubrzanje do 100 km/h za 11.5 sekundi i dostizanje maksimalne brzine od 185 km/h. Njegova prosečna emisija CO2 iznosi 124 g/km (u sistemu sa ISG sistemom 119 g/km) dok je prosečna potrošnja 5.3 l/100 km odnosno 5.1 l/100 km u ISG verziji.

Jači benzinski motor dolazi standardno sa 6-stepenim menjačem dok je u 1.2-litarskom 5-stepeni menjač sa dodatno uglađenim delovanjem.

Oaza sigurnosti

Za potpunu bezbrižnost u svim vremenskim uslovima Rio Sport Sedan je opremljen brojnim aktivnim i pasivnim sigurnosnim tehnologijama. Standardna sigurnosna oprema uključuje šest sigurnosnih vazdušnih jastuka (prednji, bočni i bočne vazdušne zavese), ESC (sistem za elektronsku stabilnost vozila), VSM (sistem za upravljanje stabilnosti vozila), HAC (sistem za pomoć pri kretanju vozila na uzbrdici) i sigurnosne pojaseve sa graničnikom zatezne sile podesiv u tri tačke.

Za dodatnu sigurnost u standardnoj opremi je i Emergency Stop Signal (ESS) sistem. Pri naglom kočenju uključuju se zadnja stop svetla i tri puta zasvetle kako bi ostale vozače u saobraćaju upozorile na naglo zaustavljanje. Vidljivost danju i noću ugodnija je u novom Riu zahvaljujući projekcijskim svetlima, novim svetlima za maglu, LED dnevnim svetlima i LED zadnjim svetlima.

Rio Sport Sedan je u potpunosti preuzeo sigurnosni koncept petovratnog modela koji je na EURONcap testiranjima osvojio maksimalnih 5 zvezdica za bezbednost.

Sve navedeno Rio Sport Sedan nudi u pet paketa opreme uz dobro poznatu, za konkurenciju nedostižnu 7-godišnju garanciju (7 godina ili 150,000 km; u prve tri godine nema limita kilometraže).

Talenat je teško pronaći, ali s novim Riom Sport Sedan znaćete da ste ga otkrili. Niska linija krova doprinosi silueti kupea, njegove čiste fluidne linije u kombinaciji sa najnovijim tehnologijama, brojnim opcijama i niskim emisijama CO2 čine ovaj automobil bogatim iznutra i spolja.