Kad zareži VW Up!

Kad zareži VW Up!

Kad zareži VW Up!

Mala revolucija započeta je u Brazilu gde je "Volkswagen" grupa počela da u modele koji se proizvode u tamošnjoj fabrici ugrađuje jednolitarske turbo motore. Prvi primerak koji je dobio ovakav agregat jeste mali gradski model.

"Nemačka konjska snaga je bolja" kaže se u automobilskoj industriji. Time se vodi i inžinjeri u Volkswagen-u koji se uzdaju da će se kupci odlučiti za njihov model koji ima istu snagu kao i suparnički model samo zato što je u pitanju nemački automobil. Ipak, malo više snage nikad nije na odmet.

U fabrici u Brazilu trenutno se u Volkswagen model "Up!" ugrađuje jednolitarski TSI turbo agregat koji bi sa svojim fabričkih 105 konja trebalo da predstavlja povećanje snage u odnosu na dosadašnjih 75 konja u modelu "Up!". Međutim Nemci su se malo preračunali.

Brazilci su stavili ovaj mali gradski automobila na dinamometar koji je pokazao da "Up!" zapravo ima 134 konjske snage i da je maksimalni obrtni momenat veći za 21.4% od onoga što fabrički podaci tvrde.

Znajući da se isti agregat ugrađuje u znatno veći model, "Golf Sportsvan TSI BlueMotion", nije nemoguće da ovako mali agregat zapravo ima dosta više snage. Sa time se slažu i Audi i Porsche koji tvrde da je brojka koju fabrički prijave zapravo najmanji broj konja koje možete očekivati iz automobila.

Sa druge strane kod Renault-a se dešavalo suprotno, da se na testu pokaže da su fabričke brojke malo "naduvane". Izgleda da ona rečenica sa početka testa itekako ima smisla.