Jari-Matti-Latvala pobedio u Sardiniji

Jari-Matti-Latvala pobedio u Sardiniji

Jari-Matti-Latvala pobedio u Sardiniji

Vozač Forda, Jari-Matti-Latvala je odličnim nastupom na reliju u Sardiniji prekinuo neverovatan niz Sebastiena Loeba.

Vozač Forda, Jari-Matti-Latvala je odličnim nastupom na reliju u Sardiniji prekinuo neverovatan niz Sebastiena Loeba.

Finac je pokazao pravu formu na Sardiniji, nakon lošeg početka sezone. Nakon preuzimanja vodstva na kraju prvog dana relija, Latvala je bio najbrži i doneo je osmeh svom šefu Malcolmu Wilsonu.

Prethodnih nekoliko meseci bili su jako teški za mladog Finca. Najteži trenutak doživeo je u Portugalu, gde se njegov Ford prevrnuo 17 puta. Pominjana je i mogućnost njegovog odlaska iz Fordove fabričke ekipe, ali je Latvala pokazao da problemi ne mogu uticati na njegovu brzinu i talenat.

“Ovo je veliko olakšanje. Odlično je što sam pobedio na ovom reliju i to mi zaista mnogo znači. Bilo je neverovatno, ali imao sam i sreće jer su stvari išle u moju korist. Ova pobeda došla je u jako važnom trenutku.

Pre relija, mnogi su startnu poziciju isticali kao najvažniji faktor za pobedu. Latvala je na prvom danu relija iskoristio prednost sedmog startnog mesta, i preuzeo je vodstvo nakon što su Loeb i Hirvonen namerno usporili kako bi imali što bolje uslove na drugom danu takmičenja. Latvala je tako postao vodeći sa velikom prednošću.

Hirvonen se približio timskom kolegi, dok je Loeb imao problema sa probušenom gumom. Izgledalo je kako Hirvonen može preuzeti vodstvo nakon smanjivanja zaostatka na samo devet sekundi, ali nije uspeo u tome.

Treće mesto pripalo je Loebu, koji je nadmašio fantastičnog Solberga, ali je nakon završetka takmičenja odlučeno da se Francuzu dodeli vremenska kazna od dva minuta. Loebov suvozač Daniel Elena u jednom trenutku nije bio vezan i Citroenov tim je zbog toga kažnjen. Loeb je tako izgubio treće i pao na četvrto mesto, dok je Solberg ugrabio postolje.

Loeb u poretku vozača ima prednost od 17 bodova ispred drugoplasiranog Hirvonena.

Rezultati:

       Vozač                    Auto    Vreme/zaostatak          

1.  Jari-Matti Latvala      Ford     4h00m55.7s

 2.  Mikko Hirvonen        Ford     +    29.4s

 3.  Sebastien Loeb      Citroen  +  1m43.7s

 4.  Petter Solberg         Citroen  +  1m57.6s

 5.  Evgeny Novikov       Citroen  +  5m11.8s

 6.  Matthew Wilson       Ford     +  7m29.3s

 7.  Mads Ostberg          Subaru   + 13m20.6s

 8.  Henning Solberg     Ford     + 13m21.2s

 9.  Conrad Rautenbach   Citroen  + 19m31.1s

10.  Nasser Al-Attiyah   Subaru   + 19m43.7s

Marko Vasiljević