Hyundai Intrado koncept otkriven uoči ženevske premijere

Hyundai Intrado koncept otkriven uoči ženevske premijere

Hyundai Intrado koncept otkriven uoči ženevske premijere

Hyundai je predstavio novi koncept, koji će prvo zvanično pojavljivanje imati na ženevskom sajmu, a reč je o krosoveru kog će pokretati hidrogenske ćelije.

Novi koncept, nazvan Intrado donosi novu generaciju Hyundaijevog sistema energetskih ćelija, koje su manje i lakše od sistema trenutno u upotrebi. Osim toga, na ovom automobilu, inače prvoj studiji sa novim Fluidic Scultpute 2.0 dizajnerskim jezikom, naćiće se još nekoliko potpuno novih tehnologija.

Inspiracija za dizajn potiče iz avio industrije, tačnije dizajna donjeg dela krila, a napredni tehnički aspekti su upravo fokusirani na eliminisanje nepotrebne težine i pogonskom sklopu visoke efikasnosti.

Korišćenje najsavremenijih materijala u izradi Intrada, naročito ugljeničnih vlakana i nove vrste lakog čelika, je postigla željeni rezultat, a u Hyundaiju tvrde da su određene metode upotrebljene u procesu izrade, toliko revolucionarne da bi mogle da promene način na koji se automobili proizvode.

Detaljnih informacija o pogonskom sklopu nema, ali su u Hyundaiju naveli da će mu autonomija iznositi oko 600 kilometara. Hidrogenske ćelije ne pokreću vozilo direktno, već napajaju litijum-jonsku bateriju koja "puni" električni pogonski sistem.

Intrado je dizajnersko "čedo" Hyundaijevog centra u Nemačkoj i prvi je model razvijen pod nadzorom Petera Šrajbera, koji je prošle godine imenovan za šefa dizajnerskog tima Hyundaija i Kije. Elemente se Intrada ćemo vrlo verovatno videti na budućim Hyundaijevim krosoverima poput naredne generacije modela Tucson i mogućeg novog modela, zamišljenog kao rivala za Nissan Juke.