Futuristički koncept Goodyear pneumatika budućnosti Eagle-360 i IntelliGrip

Futuristički koncept Goodyear pneumatika budućnosti Eagle-360 i IntelliGrip

Futuristički koncept Goodyear pneumatika budućnosti Eagle-360 i IntelliGrip

Goodyear je na posebnom događaju „Ženeva posle Ženeve“, koji se odigrao u blizini Kranja, predstavio konceptualne pneumatike Eagle-360 i IntelliGrip. Novi pneumatici budućnosti namenjeni su upravljanju autonomnim vozilima i doprinose većoj sigurnosti učesnika u saobraćaju.

Tri meseca nakon Međunarodnog ženevskog salona automobila 2016, gde je Goodyear predstavio revolucionarne konceptualne pneumatike IntelliGrip sa naprednom tehnologijom senzora i Eagle-360 jedinstvenog loptastog oblika koji može da se okreće za 360 stepeni, svoje inovacije sada prikazuje i u Sloveniji.

Na događaju „Ženeva posle Ženeve“, pneumatike budućnosti predstavio je Karlos Ćipoliti (Carlos Cipollitti), generalni direktor Goodyear centra za inovacije iz Luksemburga i objasnio Goodyear-ovu viziju vožnje autonomnim vozilima prve generacije. "Pametni pneumatici, kao što je konceptualni pneumatik IntelliGrip, doprinose većoj sigurnosti kako vozača, tako i pešaka".
polovni automobili, auto oglasi
Jedinstven oblik Goodyear-ovog Eagle-360 ispunjava zahteve autonomne mobilnosti i predstavlja ključni faktor za unapređenu okretnost vozila jer može da se pokreće u svim smerovima, što doprinosi većoj sigurnosti putnika.“, rekao je generalni direktor Goodyear centra za inovacije u Luksemburgu Karlos Ćipoliti. Aktivna tehnologija omogućava pneumatiku da smanji opasnost od klizanja i zadrži siguran smer vožnje u rizičnim uslovima, kao što su poledica ili neočekivane prepreke na voznoj površini. Loptasti oblik obezbeđuje bočnu gipkost što znači da vozilo može zaobići prepreku bez promene smera vožnje. Eagle-360 omogućava skretanje u svim pravcima što omogućava jednostavnije i lakše parkiranje.

Zahvaljujući sferičnom obliku pneumatik je na Međunarodnom ženevskom salonu automobila privukao pažnju stručne javnosti. Eagle-360 poseduje mogućnost povezivanja s vozilom, što poboljšava uslove vožnje autonomnih automobila. U konceptualni pneumatik su ugrađeni senzori koji beleže stanje na putu, uključujući vremenske uslove i voznu površinu, a sakupljene podatke dostavljaju kako samom automobilu tako i ostalim vozilima, čime se povećava sigurnost na putu. Zahvaljujući Goodyear-ovoj tehnologiji za praćenje habanja gazećeg sloja i pritiska u pneumatiku, senzori beleže i poravnavaju habanje pneumatika i time omogućavaju veći broj pređenih kilometara.
Oblik konceptualnog pneumatika Eagle-360 bazira se na oponašanju prirode koju Goodyear često koristi u svojim konceptima. Gazeći sloj pneumatika imitira šaru moždane kore, a višesmerni blokovi i kanali doprinose sigurnom kontaktu s podlogom. Pri oblikovanju dna kanala dizajneri Goodyear-a ugledali su se na sunđer koji je u suvom stanju čvršći, a u mokrom mekši. Inovativna tekstura apsorbuje vodu na putu i centrifugalnom silom je odvodi sa gazeće površine, čime smanjuje opasnost od akvaplaninga i obezbeđuje optimalne vozne karakteristike.
polovni automobili, auto oglasi
Novi koncept predstavlja podršku sistemu upravljanja autonomnih vozila koja se pri vožnji oslanjaju na podatke dobijene od drugih vozila, vozača, pešaka i pametnih gradova. Stoga će pneumatici kao što je Goodyear IntelliGrip, imati presudnu ulogu pri razmeni ključnih informacija u vožnji. Komunikacija sa centralnim kompjuterom vozila doprineće boljim voznim karakteristikama i većoj sigurnosti. Sposobnost pneumatika da detektuje mokru ili klizavu podlogu omogućava bolji odziv u krivini, skraćuje zaustavni put, poboljšava stabilnost i  obezbeđuje podršku sistemu za sprečavanje sudara. Goodyear je razvio specijalne algoritme koji obuhvataju varijabilne faktore kao što su pritisak i temperatura u pneumatiku, čime se obezbeđuje bolja ocena stanja pneumatika kao i optimizacija autonomnog kontrolnog sistema vozila.