Formula 1 reže troškove

Formula 1 reže troškove

Formula 1 reže troškove

Pregovori su trajali nekoliko dana ali došlo se do rešenje koje odgovara svim timovima Formule 1 ali pre svega donosi manje troškove takmičenja.

Formula 1 je postala preskupo takmičenje za veliki broj timova. Svake godine barem po jedna ekipa mora da odustane od daljeg takmičenja u pola sezone. Najviše para troše timovi koji nemaju sopstvene agregate već ih kupuju od velikih proizvođača kao što su Mercedes, Ferrari,Renault...Prošle sezone timovi su imali godišnje troškove između 18 i 23 miliona evra i to je moralo da se menja.

Sastanak F1 Strateške grupe održan u Ženevi doneo je odluku po kojoj će se sadašnji V6 hibridni agregati zadržati u takmičenju barem do 2020. Još jedna promena u cilju smanjena troškova jeste ograničavanje vozača na pravo promene do 3 različita sistema menjača što je dva manje u odnosu na dosadašnjih pet.

Predlog koji se pojavio prošlog decembra, a došao je od strane proizvođača komercijalnih automobila, stavio je Formulu 1 u poziciju da dobro razmisli o svojoj budućnosti. Auto-kompanije su želele da ponude jeftinije agregate koji bi bili dovoljno izdržljivi da je jednom timu tokom sezone dovoljno tri motora.