Formula 1 dobija zatvorene kokpite

Formula 1 dobija zatvorene kokpite

Formula 1 dobija zatvorene kokpite

Nakon nekoliko nezgoda, od kojih je jedna imala tragične posledice, telo Formule 1 koje je zaduženo za bezbednost vozača naložilo je izmene koje se tiču zaštite glave pilota.

Bezbednosne promene dolaze u Formulu 1. Bez obzira koliko se trudili inžinjeri pri brzinama od preko 300 na sat jednostavno je nemoguće zaštititi glave pilota u otvorenom kokpitu. Zbog toga je FIA naložila da od 2017. novi automobili Formule 1 moraju imati zatvorene kokpite.

"Istraživanja koja su obavili FIA stručnjaci rađena su vrlo temeljno i došlo se do jasnog zaključka. Želja je vozača da se donesu nove bezbednosne mere kako više ne bi bukvalno stavljali glavu u torbu," rekao je predsednik unije F1 vozača. Aleksandar Vurc.

Prva ozbiljnija povreda zbog otvorenog kokpita dogodila se pre više sezona kada je sa bolida Rubensa Barikela otpala opruga na koju je naleteo Felipe Masa i zadobio snažan udarac u glavu. On je od siline udarca izgubio je svest i sa papučicom na gasu i kočnici istovremeno uleteo pravo u zaštitnu ogradu.

Drastičniji primeri su usledili kada je tokom prošlogodišnje sezone vozač Marusije, Žil Bjanki, podleteo pod traktor koji je podizao oštećeni bolid i tada pri ogromnoj brzini glavom udario u metalni deo vozila. On je nakon nekoliko meseci provedenih u komi preminuo. Nadajmo se da će pomenuta odluka ovakve nezgode preduprediti.