Fetel najbrži u Mađarskoj

Fetel najbrži u Mađarskoj

Fetel najbrži u Mađarskoj

Velika nagrada Mađarske donela nam je uzbudljivu trku, Ferrari je dominaciju tokom čitave trke pretočio u (samo) pobedu, Mercedesi ostali bez bodova, gomila sitnih kazni ponela mladom Rusu drugo mesto a starog asa iz Španije približila podijumu.

Nesvakidašnja trka u Mađarskoj. Staza Hungaroring bila je poprište velike borbe koja je počela duplim krugom za zagrevanje jer je nakon prvog formacijskog kruga Felipe Masa pogrešno stao. Zbog toga je dobio kaznu od 5 sekundi zaustavljanja u boksu a mi smo nakon malo čekanja dobili start.

Najbolje je krenuo sa treće pozicije Sebastijan Fetel, prošao je pored Hamiltona kojeg je obišao i Kimi Raikonen i došao do mesta broj dva, ali i timski kolega Niko Rozberg. Sjajno su startovali vozači Fors Indije koji su napredovali za 6 (Hulkenberg) odnosno 5 (Perez) pozicija. Hamilton je odmah želeo da pretekne Rozberga ali je nakon kontakta sa Britancem završio na desetoj poziciji.

Do 10. kruga nije mogao ispred Mase ali je onda u par krugova obišao Brazilca a zatim i Serhia Pereza. Od 14. krenulo se sa serijom odlaska u boks; svi osim prve četvorice su zamenili pneumatike. Vodeći Fetel dobio je poruku iz boksa da sve funkcioniše savršeno pa nije imao razloga da napravi prvi potez. Otišao je u boks u 22. krugu ali se vratio na prvu poziciju.

U krugu broj 19 kontakt su imali Pastor Maldonado i Serhio Perez koji je na kratko bio van staze, njegov bolid je pretrpeo oštećenje, ali se brzo vratio nazad. Maldonado je okrivljen za incident i dobio je kaznu prolaska kroz boks.

Nakon čitave gužve Luis Hamilton je završio na mestu broj 5, odmah je krenuo u napad na Danijela Rikarda kojeg je loš ulazak u krivinu koja prethodi startno-crljnom pravcu koštao mesta. Obišao ga je Luis Hamilton i došao na korak od Rozberga. Oko 40. kruga ponovo su vozači otišli na zamenu guma. Ovaj krug je bio baksuzan po Kimija Raikonena kojem je otkazao generator snage pa je do kraja vozio sa smanjenim kapacitetom. Odlučio se na konačno odustajanje, nakon neuspešnog pokušaja restarta bolida.

Incident koji se dogodio u 43. krugu izveo je na stazu vozilo bezbednosti. Hulkenberg je na kraju startno-ciljnog pravca ostao bez prednjeg krila i produžio pravo u zaštitni zid. Na sreću prošao je bez povreda. Vozači su morali da prolaze kroz boks tokom vožnje iza vozila bezbednosti jer se na stazi nalazio veliki broj sitnih delova krila koje je potpuno smrskano.

"Trkamo se za pobedu", glasila je poruka koju je Luis Hamilton dobio od svog tima kada je bilo jasno da se vozilo bezbednosti povlači u 49. krugu. Međutim loš restart trke koštao ga je pozicija a u još jednom incidentu oštetio je svoj bolid. Odlazak u boks u 52. krugu izazvao je stajanje od 8 sekundi što ga je sa sedme bacilo na 12. poziciju. Plus je Britanac zbog izazivanja incidenta dobio kaznu prolaska kroz boks.

Danijel Rikardo izgledao je sjajno na stazi, sustigao je Nika Rozberga i pri pokušaju da ga obiđe došlo je do kontakta dvojice vozača. "Deblji kraj" je izvukao Rozberg kojem je pukla zadnja desna guma. Nemac je otišao u boks i to je značilo da za njega bodova na ovoj trci neće biti.

Za to vreme Sebastijan Fetel je krupnim koracima grabio ka pobedi. Serija kazni zbog sitnijih prekršaja slala je veliki broj vozača na prolazak kroz ili zaustavljanje u boksu. To je sve rezultiralo drugim mestom za Danijel Kvjata, trećim za Danijela Rikarda. Valja istaći i da je mladi Maks Verštapen došao do pozicije broj četiri a napaćeni Fernando Alonso do mesta broj pet.

Svi vozači, počev od Fetele, su današnju trku posvetili Žilu Bjankiju koji je preminuo 17. jula usled povreda koje je doživeo na prošlosezonskoj trci. "Znamo da bi jednog dana bio deo ove porodice", rekao je Fetel aludirajući na činjenicu da je mladi Francuz bio jedan od vozača iz Ferrari tima.

Sada nas očekuje mesec dana pauze a trka u Mađarskoj pobrinula se da se o Formuli 1 priča i dalje, kada nema trka. Borba za naslov šampiona je itekako otvorena, dvojac Mercedesa nije nedodirljiv, pokazao je to Sebastijan Fetel.