Devet saveta za uštedu goriva

Devet saveta za uštedu goriva

Devet saveta za uštedu goriva

Zbog sve skupljeg goriva štedljiva vožnja se više nego ikad nameće kao jedina mogućnost smanjenja troškova u saobraćaju.Najveća prednost štedljivih tehnika vožnje je što njihovim korišćenjem postajete sigurniji vozač, produžavate vek trajanja automobilu i čuvate živce.

Brzina (nije vrlina)
Ako želite da uštedite na gorivu, potrudite se da vozite ispod ograničenja. Umesto 120 km/h, na autoputu vozite 100 km/h, umesto 80 km/h ograničite brzinu na 60 km/h, a gde je dopušteno 60 km/h, vozite 50 km/h.

Vozite uglađeno
Zaboravite na nagle reakcije. Održavajte rastojanje u odnosu na vozilo ispred vas i postepeno ubrzavajte i kočite. Koristite tempomat da biste održavali brzinu konstatnom i pokušajte da održavate obrtaje motora na 2000 o/min za dizel motore i 2500 o/min za benzinske motore.

Aerodinamika
Imate krovni nosač koji ne koristite? Skinite ga. Vozite se sa otvorenim prozorom? Iznad 50 km/h ga zatvorite. Što je vaš automobil aerodinamično efikasniji, trošiće manje goriva.

Manje kilograma - manje goriva
Lakši automobili troše manje, zato izbacite iz svog vozila nepotrebnu opremu i predmete.

Pritisak u gumama
Pritisak u gumama proveravajte barem jednom mesečno, a podatke o ispravnom pritisku možete pronaći na unutrašnjoj strani vozačevih vrata.

Propisno održavanje
Automobili koji nisu uredno održavani troše više goriva. Redovno menjajte potrošne delove automobila.

Ugasite motor na semaforu
Ukoliko se na semaforu ili u koloni čeka duže od jednog minuta, ugasite motor. Isplatiće vam se.

Jeftinije bez klime
Korišćenje klimatizacionog uređaja, zavisno od opterećenosti sistema, koštaće vas i do pola litra goriva na sto kilometara. Koristite običnu ventilaciju.

Pratite efekat
Najbolji motivator su dobri rezultati, a da biste uvideli prednosti štedljivih tehnika svaki put prilikom punjenja rezervoara resetujte brojač kilometara. Tako ćete najbolje videti koliko kilometara više uspevate da pređete svojim novim veštinama. Pripremite se na ugodno iznenađenje.

R. N. - Auto Portal