Crna statistika za traktoriste

Crna statistika za traktoriste

Crna statistika za traktoriste

Sezona je poljoprivrednih radova i nije redak slučaj da se na putevima koji prolaze kroz sela susretne traktor. Ovao sredstvo prevoza je izuzetno nebezbedno što pokazuju i policijske statistike.

Voznja u traktoru je sama po sebi rizična a opasnost se značajno povećaja kada je u pitanju traktor bez kabine. Zato će saobraćajna policija od 1. avgusta krenuti sa ozbiljnijom kontrolom vozača koji na svom traktoru nemaju pomenutu zaštitu. U proteklih 15 godina ukupno 543 vozača traktora koji nisu imali bezbednosnu kabinu je poginulo na putevima.

Kako traktori koji nemaju kabinu, a proizvedeni su, odnosno prvi put registrovani nakon 1. januara 1983. ne bi smeli da prođu tehnički pregled policija će kontrolisati i po potrebi sankcionisati i privredna društva koja obavljaju tehnički pregled traktora.

U policiji kažu i da će vlasnici traktora od početka 2016. moći da ugrade samo one bezbednosne kabine koje su proizvedene prema standardima Evropske unije. Te kabine će takođe morati da imaju uverenje izdata od strane Agencija za bezbednost saobraćaja.