"Clio RS", neko je ukrao 20 konja

"Clio RS", neko je ukrao 20 konja

"Clio RS", neko je ukrao 20 konja

Velika većina vozača ne veruje fabričkim podacima proizvođača, pre svega po pitanju potrošnje ali i snage njihovih automobila. Ovaj test pokazao je još jednom da se auto-kompanije nekada "zabroje".

Kada auto-kompanije izbace podatak o prosečnoj potrošnji limuzine od 1 500kg koja iznosi manje od 4 litara gotovo niko to ne shvata ozbiljno. Ali trebalo bi da im verujemo barem kada su podaci o snazi automobila u pitanju. Izgleda da ni te podatke nekada ne navedu pravilno.

Francuski "Renault" tvrdi da njihov novi "Clio RS" daje 200 konjskih snaga. Da bi se to proverilo on je podvrgnut testiranju na dinamometru koji može da izračuna gubitak snage kod transmisije. Podaci dobijeni pokazuju da su Francuzi, namerno ili slučajno, omanuli za 19 konja jer "Clio RS" zapravo daje 181 konjsku snagu.

Valja pomenuti da su neki drugi modeli na istom testu bili čak i bolji nego što je to proizvođač naznačio. Audi "S1" sa dvolitarski TSFI agregatom je umesto navedenih 230 konja snage pokazao 248 konja, SEAT "Leon" 2.0 TDI je umesto očekivanih 150 konja pokazao snagu od 150 konja dok je BMW "X1 18d" proizveo tačno koliko je i navedeno u specifikacijama, 143 konjske snage.