Citroen "C4 Picasso" vozio sam 400 kilometara

Citroen "C4 Picasso" vozio sam 400 kilometara

Citroen "C4 Picasso" vozio sam 400 kilometara

Ovo je možda mali korak za francuskog proizvođača automobila ali je sigurno veliki za industriju autonomnih automobila. Automobil pun modernih tehnologija dokazao je da se na putu može snaći i sam.

"Peugeot Citroen" grupa je protekle godine predstavila prvi francuski autonomni automobil. Sada su sproveli test koji dokazuje da se "pametni" automobili mogu sasvim dobro snaći sami na auto-putu. Citroen "C4 Picasso" opremljen gomilom tehnoloških sprava uspeo je sam, bez ikakve pomoći vozača, da pređe put od Pariza do Belšampa.

U pitanju je putovanje dugo 400 kilometara. U vozilu se pored ostalih putnika nalazio i vozač, čisto kao dodatna sigurnosna mera, ukoliko kojim slučajem neki od sistema autonomne vožnje otkaže. Automobil sam menja stepene prenosa u zavisnosti od uslova na putu i gustine saobraćaja. Takođe sam menja kolovozne trake kako bi obišao sporija vozila.

Citroen "C4 Picasso" raspolaže autonomnim sistemima prek kojih automobil sam koči, upravlja i dodaje gas. Tu su radar, GPS i digitalne kamere koje zauzimaju gotovo čitav prostor gepeka. "PSA" se nada da će se ovakvi automobili naći na putevima do kraja decenije ali će umesto autonomije nivoa 5 imati nivo 3, što znači da vozilo nije potpuno autonomno već je prisustvo vozača neophodna kako bi reagovao u određenim situacijama.

Kod nas cveta prodaja polovnih automobila Novi Sad to najbolje zna.