Borković diskvalifikovan u Češkoj!

Borković diskvalifikovan u Češkoj!

Borković diskvalifikovan u Češkoj!

Za Dušana Borkovića užasno brzog Srbina za volanom Micubiši Lansera 9 Evolucije, počelo je da važi pravilo, ako ga ne možeš pobediti, onda ga maksimalno osujeti u nameri da osvoji šampionsku titulu.

Za Dušana Borkovića užasno brzog Srbina za volanom Micubiši Lansera 9 Evolucije, počelo je da važi pravilo, ako ga ne možeš pobediti, onda ga maksimalno osujeti u nameri da osvoji šampionsku titulu. Upravo su to izveli Česi na šestoj trci sezone, održanoj minulog vikenda na njihovom brdu.

Međutim, dugajliju iz Pančeva pored umeća u upravljanju trkačkim automobilom, krasi upornost i rešenost da sve istera do kraja na čistac. Nema odustajanja od evropskih brda, kako zbog sebe, tako i zbog sponzora, uloženog novca i naravno publike, koja ga zdušno prati.

"Dok sam imao tehničkih problema sa automobilom, mislio sam da je to vrhunac nevolja, koje mogu da mi se dogode u premijernoj sezoni šampionata Evrope na brdskim stazama. Ali, onda je na red došla tehnička komisija, za koju se na kraju ispostavilo da nema pojma o pravilima. Ima sam situaciju da sam „protiv” 20 funkcionera sa FIA licencom raspravljam o pojedinostima i da im na kraju priče objasnim, da oni uopšte ne poznaju pravila, koja trebaju da sprovode u delo. Ono što pronašli da ne valja na mom autu, isti problem ima 90 procenata takmičara. Rekao sam im, da ću ovo podneti sportski i nemam nameru da ulažem prigovor, jer bi na taj način poništio čitav šampionat", prvi je komentar Borkovića, po povratku u rodno Pančevo.
Na koje delove su konkretno imali zamerku?

"Lanser koji vozim je top pripremljen auto grupe N i u potpunosti odgovara svim propisima. Sve je homologirano, ali tamo piše za reli disciplinu, a ovi stručnjaci tumače Pravilnike, gde ne stoji i za brdski šampionat. E, onda nastaju problemi. Prvo su mi pronašli da ne odgovaraju amortizeri, a posle i balans štangla. Amortizere sam morao da skinem, jer nije postojao majstor koji je mogao da ih „otvori”. Onda jedino sam mogao da rentiram amortizere za mešovitu podlogu, koji nisu bili odgovarajući, ali i to sam izdržao. Vrhunac svega bio je novi računar koji nije dobro radio, tako da je auto brljao. I pored toga završim drugi, a oni me diskvalifikuju."

Zbog zbijenog kalendara takmičenja, fizički je neizvodljivo sve srediti na automobilu, i stići na narednu trku. O novcu uloženom izlišno je pričati, jer auto sport pored toga što je jako opasan, užasno je skup. Samo ovaj vikend u Češkoj sa sve posetom tjuneru u Mađarskoj koštao je Borkoviće 15.000 evra, a tek su na polovini šampionata.

Izvor: Plumrace