BMW priprema novi kabriolet

BMW priprema novi kabriolet

BMW priprema novi kabriolet

Bavarci su rešeni da povrate svoju slavu kada je u pitanju segment kabrioleta. Zato se vredno radi na novom modelu za koji se šuška da će nositi naziv Z2.

BMW najavljuje novi model, sa oznakom Z2, kako kupe kabriolet koji će biti najatraktivniji do sada. Kao glavne karakteristike se navode mala težina i kompaktnost, i za razliku od model Z4 - fabrički krov. Ono po čemu će se najviše razlikovai od prethodnika jeste da će ovaj model imati vuču na prednjim točkovima.

Bilo je i do sada pokušaja, doduše malobrojnih, da se napravi kabriolet koji ima vuču na prednjim točkovima. Modeli kao što su Fiat Barchetta, zadnje dve generacije Alfa Rome Spider i naravno Mini Roadster, se nisu preterano proslavili sa ovim eksperimentom. Nadajmo se da će model Z2 uspeti da izbegne njihovu sudbinu.

Kada se radi o agregatima, BMW najavljuje motore sa tri ili četiri cilindra, snage od oko 160 konja u slabijoj pa sve do 230 konjskih snaga u najsnažnijoj varijanti. Za model sa dodatnom oznakom M se očekuje da u ponudi bude čak 300 konjskih snaga što je više nego dovoljno za lagani kabriolet koji teži svega 1150 kilograma.

Proizvodna verzija modela Z2 se očekuje krajem 2016. ili početkom 2017. Njegovi glavni konkurenti biće Audi TT, Mazda MX-5 Miata, Mini Roadster, Scion FR-S, Subaru BRZ i tako dalje. Očekivana početna cena se predviđa na oko 22 000 evra, dok će model sa oznakom M stajati i do 35 000 evra.