Automobili šefova država

Automobili šefova država

Automobili šefova država

Poznato je da su vođe svetskih zemalja moćni, važni i popularni ljudi, kojima je osim flasti zajednička i strast prema automobilima, pa njihov vozni park slobodno možemo nazvati i izložbom skupocenih četvorotočkaša.

Poznato je da su vođe svetskih zemalja moćni, važni i popularni ljudi, kojima je osim vlasti zajednička i strast prema automobilima, pa njihov vozni park slobodno možemo nazvati i izložbom skupocenih četvorotočkaša.

Pošto je britanska vlada je planirala da uštedi 2.8 miliona funti, samo članovi kabineta na važnijim funkcijama će dobiti službeni automobil. To ne brine premijera Davida Camerona, za kog je spremljen blindirani Jaguar XJ.

Nemačka kancelarka Angela Merkel se naravno vozi u BMW-u 750i. Nemačka kancelarka u nemačkom automobilu - ništa neobično.

Pošto Holandija nije poznata po proizvodnji automobila, premijer ove nama dobro poznate zemlje se odlučio,  kao i njegov britanski kolega, za Jaguar XJ. Kralj Belgije više voli klasične, luksuzne modele, poput Lincoln Continentala.

Silvio Berlusconi je premijer zemlje poznate po dobrim, skupim i brzim automobilima, ali umesto na primer Ferrarija ili Maserati Quattroporte-a, Silvio se vozi u Mercedesu S-Klase.

Iranski predsednik Mahmoud Ahmadinejad je čovek poznat po jednostavnom stilu oblačenja, tako da i ne izgleda poput većine ostalih šefova država. Što se tiče njegovog ukusa za automobile, nije iznenađenje što se odlučio za Nissan Patrol.

Ruski predsednik i premijer su pravi primeri automobilskog patriotizma, a primer za to je Putinova Lada Niva koju vidite na slici. Ovaj automobil je služio Crvenoj Armiji pune dve decenije i nije čudo što je Vladimiru Putinu prirasla za srce.

Sa druge strane, predsednik Medvedev se umesto u Mercedesu ili BMW-u, opušta uživajući u šarmu automobila po imenu GAZ M20 Pobeda.

Za kraj, tu je i predsednik Bolivarske Republike Venecuele, Hugo Chavez, koji iao žestoki protivnik američkog kapitalizma, svoj Cadillac ne bi menjao ni za Che Guevarru.

N. Lasica - Auto Portal