Automobili dobijaju crnu kutiju?

Automobili dobijaju crnu kutiju?

Automobili dobijaju crnu kutiju?

Kod avionske nesreće vrlo često nema preživelih koji bi bili svedoci čitavog događaja i koji bi mogli da kažu šta je pošlo naopako. Zato sve letelice poseduju čuvenu "crnu kutiju". Uskoro bi i automobili mogli da je dobiju.

Čini se da automobilske kompanije više nego ikada ulažu u razvoj i unapređenje bezbednosnih sistema svojih automobila. Autonomni automobili bi trebalo da smanje broj nezgoda na nulu ali do tada moramo se osloniti na ono što imamo. Kako vazdušni jastuci, pojasevi i jake šasije često nisu dovoljno uvek ima nezgoda sa nastradalim putnicima. Nekada je ishod takav da niko od učesnika ne preživi da ispriča šta se dogodilo.

Nekoliko proizvođača automobila zajedno sa avio-kompanijama ozbiljno razmatraju mogućnost da u automobile počnu da ugrađuju čuvene "crne kutije" koje su odavno standardne u avionima. Broj katastrofalnih avionskih nesreće je zahvaljujući ovim kutijama u periodu od 1998. do 2008. smanjen za 83 procenata.

Ova naprava bi snimala sve parametre kako samog automobila tako i uslove na putu. To bi trebalo da u mnogome pomogne inžinjerima da utvrde gde su njihovi automobili najviše ranjivi. Iako to zvuči kao sjajna ideja istina ostaje da su za ogroman broj nezgoda zaslužna tri faktora, a to su: prekomerna brzina, alkohol i umor.