Audi A3 Concept

Audi A3 Concept

Audi A3 Concept

Trenutna, druga generacija Audijevog modela A3 na tržištima je prisutna od 2003. tako da se uskoro može očekivati dolazak sledeće generacije ovog modela. Pojedini nezvanični izvori navode da će novi model biti predstavljen krajem ove a najkasnije tokom sledeće godine.

Trenutna, druga generacija Audijevog modela A3 na tržištima je prisutna od 2003. tako da se uskoro može očekivati dolazak sledeće generacije ovog modela. Pojedini nezvanični izvori navode da će novi model biti predstavljen krajem ove a najkasnije tokom sledeće godine.

Audi A3 Concept je limuzina u koju se mogu smestiti četiri putnika, a najsnažniji aduti koji potvrđuju moto "napredak kroz tehniku" su napredniji MMI operativni sistem kao i visokoefikasni pogonski sistem kojeg čine 5-cilindrični benzinski turbo motor, 7-stepeni S tronic menjač i stalni pogon na sva četiri točka, quattro.

Svoj sportski karakter A3 limuzina pokazuje već na prvi pogled. Pored dinamičnog dizajna, njene kompaktne dimenzije ukazuju na sportski duh. Konkretno, A3 Concept je dugačak 4.44, širok 1.84 i visok 1.39 m, dok mu međuosovinsko rastojanje iznosi 2.63 m.

U njegovoj unutrašnjosti komotno mogu da se smeste četiri osobe, jer je zadnja klupa razdvojena u dva zasebna sedišta. Solidnu ponudu prostora pruža i prtljažnik zapremine 410 l, a proizvođač navodi da mu je praktičnost povećana i niskim pragom, što svakako olakšava utovar.

Moderni materijali, napredne tehnologije izrade i tehnike spajanja pojedinih delova karoserije čine ovaj automobil relativno laganim prema današnjim standardima. Vrata, poklopac motora i prtljažnika su izrađeni od aluminijuma, mnogi manji delovi karoserije od CFRP-a (plastike ojačane ugljeničnim vlaknima) pa tako Audi A3 Concept teži 1540 kg.

Audi takođe tvrdi da sve prethodno navedeno pored pozitivnog uticaja na masu automobila ima i pozitivan efekat na torzijsku krutost automobila i smanjenje vibracija što sve utiče i na vozne karakteristike.

A3 Concept pokreće 2.5 l 5-cilindrični turbo-benzinski motor koji raspolaže sa 408 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 500 Nm dostupnim od 1600 do 5300 o/min.

Motor je uparen sa 7-stepenim S tronic (DSG) menjačem sa dvostrukim kvačilom kojeg odlikuju kompaktna konstrukcija, mala masa i brze izmene stepena prenosa. Vozač ga može koristiti na dva načina, tj. ostaviti da radi u automatskom modu ili ručicama na upravljaču sam menjati stepene prenosa.

Snaga i obrtni moment se prenose na sva četiri točka putem stalnog pogona quattro čiji osnovni deo čine elektronski kontrolisano višelamelno kvačilo koje automatski usmerava obrtni moment na osovinu koja ima bolji kontakt sa podlogom.

Ovaj automobil će do 100 km/h ubrzavati za 4.1 sekundu, čemu pomaže i sistem Launch Control. Maksimalna brzina će biti elektronski ograničena na 250 km/h. Prosečna potrošnja će iznositi oko 9.1 l na 100 km, dok će prosečna emisija CO2 iznositi 212 g/km.

Ogibljenje ovog automobila je uglavnom preuzeto iz modela RS3 Sportback, a Audijev sistem dinamičnog podešavanja ogibljenja Drive Select omogućava vozaču izbor između pet načina (comfort, auto, dynamic, individual i efficiency) rada motora, upravljača i menjača.

Audi A3 Concept je opremljen 20-inčnim felnama napravljenim od aluminijuma i CFRP-a na kojima su montirane gume dimenzija 245/30. Takođe, vredi napomenuti i da ESP sistem nudi način rada Sport, čijom se aktivacijom u potpunosti isključuje taj sistem elektronske pomoći vozaču.

Tehnički podaci:

Model A3 Concept
Motor  
Radna zapremina, (litara/cm³) 2480
Konstrukcija motora 5-cilindrični redni benzinski
Maksimalna snaga KW 300
Maksimalan obrtni moment Nm pri 1/min 500 / 1600-5300
Kategorija emisije izduvnih gasova Euro 6
Menjač 7-stepeni S tronic
Performanse  
Maksimalna brzina, (km/h) 250
Ubrzanje od 0-100 km/h, (s) 4.1
Dimenzije i masa  
Dužina, (mm) 4440
Širina, (mm) 1842
Visina, (mm) 1390
Međuosovinsko rastojanje, (mm) 2630
Zapremina prtljažnika (l) 410
Zapremina rezervoara (l) -
Masa praznog vozila (kg) 1540
Potrošnja goriva  
U gradu, (l/100km) -
Na otvorenom putu, (l/100km) -
Kombinovano, (l/100km) 9.1
Vrsta goriva Bezolovni benzin

 

R. N. - Auto Portal