"Ateca" je stigao, prvi SUV iz SEAT-a

"Ateca" je stigao, prvi SUV iz SEAT-a

"Ateca" je stigao, prvi SUV iz SEAT-a

Španski proizvođač upisao je novu stranicu svoje istorije sa prvim SUV modelom koji je ova kompanija ikada proizvela. Treba očekivati još dva slična automobila od njih u narednim godinama ali za sada zadržimo se na prvencu.

Španski SEAT po prvi put u svojoj istoriji ima jedan SUV model. U pitanju je "Ateca" koji deli platformu sa Volkswagen "Tiguan" modelom i Škoda "Yeti" modelom koji će doći 2018. U pitanju je SUV srednje veličine i sa dužinom od 4.36 metara za 10cm je kraći od konkurenta Renault "Kadjar" automobila. Na prvi pogled se vidi da su prednja rešetka i farovi pozajmljeni od bratskog modela "Leon".Interesantno je da će najmanji agregat u ponudi imati zapreminu od svega jednog litra koji ipak daje solidnih 114 konja snage. Od benzinaca tu je još i EcoTSI agregat zapremine 1.4 litara koji raspolaže sa 148 konja snage. Od dizelaša u ponudi će biti agregati zapremine 1.6 i 2.0 litara koji daju 114 odnosno 148 i 187 konja snage. Verzije sa pogonom na svim točkovima nosiće oznaku "4Drive".

Unutrašnjost automobila biće dobro poznata svima koji su se ikad vozili u "Leon" modelu istog proizvođača. Početna verzija imaće ekran montiran na vrh centralne konzole veličine 5 inča dok će verzije sa bogatijom opremom imati nešto veći ekran, 6.5 odnosno 7 inča. Biće tu i bežičnog punjenja za mobilne telefone koji podržavaju ovu tehnologiju kao i MirrorLink, Android Auto i Apple CarPlay za povezivanje automobila i pametnog telefona.Što se cena tiče početna je jako niska i iznosi 22 250 evra, za pomenutu jednolitarsku verziju motora. Za one koji žele dvolitarski TDI dizelaš sa 4x4 pogonom i DSG menjačem cena je znatno već i iznosi 37 000 evra.