Alonso ponovo prvi

Alonso ponovo prvi

Alonso ponovo prvi

Vozač Renoa Fernando Alonso pobedio je u trci za Veliku nagradu Bahreina. Mladi Španac je vodio od početka trke i 57 krugova je, po izuzetno toplom vremenu, izvezao za jedan sat, 29 minuta, 18 sekundi i 531 hiljaditinku. To je Alonsova treća pobeda u Formuli jedan i druga uzastopna, a on se sada učvrstio na prvom mestu na tabeli, sa 26 poena.U Bahreinu je drugi na cilj stigao Tojotin vozač Jarno Truli, koji je tako izbio na drugo mesto ukonkurenciji vozača. Treći je bio Kimi Raikonen iz Meklaren Mercedesa. Bodove su osvojili i vozač Tojote Ralf Šumaher, Pedro de la Rosa iz Meklarena, Mark Veber iz Vilijamsa, Zauberov vozač Felipe Masa i Dejvid Kultard iz ekipe Red Bul. U konkurenciji konstruktora ubedljivo vodi Reno sa 36 bodova, sledi Tojota sa 25, a treći je Meklaren sa 19 poena.
Trku za Veliku nagradu Bahreina završilo je 13 vozača, od kojih je većina imala dva zaustavljanja u boksu. U trećem krugu je, zbog tehničkog kvara, odustao pobednik prve ovogodišnje trke, Velike nagrade Australije, Djankarlo Fizikela iz ekipe Reno.


Sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher je u prvoj trci u novom bolidu F2005 odustao u 12. krugu, dok se nalazio tik iza vodećeg Alonsa. To je Šumaherovo prvo odustajanje zbog mehaničkog problema još od Velike nagrade Nemačke 2001. godine. Pretpostavlja se da je Ferarijev as odsustao zbog kvara na hidraulici. Fijasku Ferarija doprineo je i Rubens Barikelo, koji je ostao bez bodova, stigavši na cilj tek deveti. Brazilac je celog vikenda imao probleme sa novim bolidom i pred samu trku je promenio motor, zbog čega je startovao sa začelja.
Nemačkom vozaču Vilijamsa Niku Hajdfeldu je u 26. krugu eksplodirao motor. Ubrzo je odustao i Takuma Sato iz BAR-a, dok je njegov klupski kolega, Britanac Dženson Baton odustao 10 krugova pred kraj trke, uprkos pokušajima mehaničara da ga vrate na stazu. To je drugo dvostruko odustajanje BAR-a ove sezone. Treći vozač Meklarena, mladi Španac Pedro de la Rosa, koji je menjao povredjenog Huana Pabla Montoju, imao je veoma zapažen nastup u Bahreinu. U žustrim borbama za bodove zaobišao je Ferarijevog asa Rubensa Barikela, a zatim je imao zanimljive i odvažne duele sa Markom Veberom iz Vilijamsa. Trku je završio na petom mestu, burno pozdravljen iz boksa Meklarena. Naredna trka, za Veliku nagradu San Marina, na programu je 24. aprila