Vrste farova

Vrste farova

Vrste farova

Glavni zadatak farova jeste da vama osvetle put ali i da se postaraju da vas druga vozila na vreme uoče. Cilj svakog proizvođača farova jeste da oni pruže što bolji odnos između jasnog osvetljenja puta i što manje potrošnje električne energije. Danas imamo tri osnovne vrste farova: halogene sijalice, xenon farove i LED svetla.

Halogena svetla se odlikuju dugim vekom trajanja a koriste se za duga i kratka svetla, kao i za svetla za maglu. Ona imaju jezgro od volframa, isto kao i klasične sijalice, ali ono po čemu se razlikuju jeste to da je njihova unutrašnjost ispunjena inertnim gasom i halogenom, zbog čega pomenuto jegro dostiže veću temperaturu pa time proizvodi i jaču svetlost. Svoju dugotrajnosti duguju činjenici da se volfram koji ispari ponovo vraća zahvaljujući hemijskim procesima koji se odvijaju unutar fara.

Posle halogenih farova, xenon farovi se druga najpopularnija vrsta automobilskog osvetljenja. Unutar fara se odigrava složen proces koji uključuje elektrode koje su od volframa i koje formiraju električni luk koji se nalazi u hermetički zatvorenom cilindru od kvarca koji je ispunjen specijalnim gasom. Plazma koja nastaje u cilindru u velikoj meri pojačava svetlosni intenzitet. Glavna mana ovih farova jeste što je za njihovo uključenje potrebna velika količina energije, ali nakon toga oni troše manje struje od običnih halogenih svetala.

LED svetla su najmoderniji vid osvetljenja puta kada su automobili u pitanju. Prednost u odnosu na druge dve pomenute vrste svetala jeste dugačak vek trajanja i mala potrošnja struje, ali su oni zato i najskuplji jer u jedan far ide veliki broj LED dioda. Unutar ovih dioda svetlo se proizvodi u poluprovodnicima zahvaljujući kretanju elektrona.