Nove kazne u prekršajnom nalogu

Nove kazne u prekršajnom nalogu

Nove kazne u prekršajnom nalogu

Prošlo je više od pola godine kako se primenjuje "prekršajni nalog". Zakonodavci su zadovoljni njegovim efektom i razmatraju mogućnost da i za još neke prekršaje omoguće plaćanje pomenutim nalogom.

Od 1. marta tekuće godine počela je primena "prekršajnog naloga". Za one koji još uvek nisu upoznati, to je nalog koji vas se izdaje ukoliko napravite neki saobraćajni prekršaj za koji je propisana isključivo novčana kazna.

To su uglavnom prekršaji koji sa sobom "nose" kaznu od 3 i 5 hiljada dinara. Ukoliko prekršaj platite u roku od 8 dana od datuma izdavanja naloga plaćate samo polovinu od ukupnog iznosa kazne. To su uglavnom sledeći prekršaji: nevezivanje pojasa, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje i nepropisno parkiranje.

Takvih naloga je od početka marta izdato 240 000 hiljada. Za plaćanje polovine kazne u roku od 8 dana odlučilo se oko 70% vozača, što znači 160 000 naplaćenih naloga. Oko 80 000 vozača moraće da plate kaznu u punom iznosu.

Kako se primena ovog naloga pokazala kao vrlo efikasna razmatra se i uvođenje novih kazni koje bi se mogle platiti u roku od 8 dana uz "popust" od 50%. U pitanju su "blaži" prekršaji iz člana 332 Zakona o bezbednosti saobraćaja, za koje je predviđena novčana kazna u iznosu do 8 000 dinara.

To su uglavnom prekršaji manjeg prekoračenja brzine, vožnje po magli bez svetala za maglu, vožnja automobila koji je tehinčki neispravan, prevoz dece mlađe od 12 godina na prednjem sedištu i drugi.