Nova Mazda "6", prvi utisci

Nova Mazda "6", prvi utisci

Nova Mazda "6", prvi utisci

Mazda je uvek pravila dobre automobila pa ova limuzina, koja je nedavno dobila redizajniranu verziju, nije izuzetak na zadovoljstvo svih, bilo da su ljubitelji ovog japanskog proizvođača ili ne. Kada bi samo uspeli da bolje reše informatički sistem, bili bi to idealni automobili.

Najlekše uočljive izmene u odnosu na odlazeću verziju su one koje se tiču enterijera gde se ističu redizajnirana instrument-tabla i novi informatički sistem. O modelu "Mazda6" se može reći dosta toga pozitivnog ali krenimo prvo od onih loših, od zamerki.

Japanci su se odlučili, kao i većina proizvođača, da kod ove limuzinue umesto ručne ugrade elektronsku parking kočnicu. Problemi koji tu mogu nastati proizilaze iz toga što je elektronska kočnica znatno komplikovanija pa je i eventualna popravka i zamena dosta skuplja. Procenjuje se da će elektronska parking kočnica za Mazdu6 stajati oko 400 evra.

Enterijer donosi značajno poboljšanje. Ne da je stari bio loš ali jednostavna završna obrada detalja je dosta kvalitetnija što podiže čitav utiska o kabini na viši nivo. Koža na instrument-tabli i kvalitetna plastika su boljeg kvaliteta neko materijali koji se koriste kod nekih limuzina iz klase iznad. Utisak je da će kabina biti dugovečna.

Novi informatički sistem nudi dodatne opcije a povezivanje sa pametnim telefonom je olakšano. To se ne može reči za funkcije radia i satelitske navigacije koje su malo zakomplikovane. Uz opcije odabira maršrute "brzo", "kratko" ili "lako" navigacija nekada zna da "pobrka" prioritete pa joj ne treba slepo verovati.

Kada je dizajn u pitanju tu sa Mazdom nema greške. Stilske izmene nisu značajne, i dalje je to onaj automobil koji svakom oku prija. U vožnji je ova limuzina jako udobna, u kabini ima dovoljno mesta za putnike i možemo dati generalnu preporuku za kupovinu ovog modela.

Tehnički podaci:

Motor: dvolitarski "SKYACTIV-G" benzinac
Snaga: 145 konja
Menjač: manualni šestostepeni
Ubrzanje od 0 do 100km/h: 9.1 sekunda
Maksimalna brzina: 208km/h
Emisija CO2: 107g/km
Potrošnja: 5.5l/100km
Cena: od 21 990 evra