Međunarodna vozačka dozvola, gde je obavezna

Međunarodna vozačka dozvola, gde je obavezna

Međunarodna vozačka dozvola, gde je obavezna

Sezona odmora je u punom jeku. Ukoliko sopstvenim automobilom putujete na letovanje dobro bi bilo da znate za koju zemlju vam je potrebno posedovanje međunarodne vozačke dozvole.

Da biste dobili međunarodnu vozačku dozvolu, koju izdaje AMSS, potrebno je da u jednoj od njihovih poslovnica priložite važeću domaću vozačku dozvolu, ličnu kartu/pasoš, dve fotografije, kao i da popunite zahtev za izdavanje međunarodne vozačke dozvole. Taksa koja se plaća za dobijanje ove dozvole iznosi 740 dinara i zajedno sa 2 000 dinara koliko vas košta sama dozvola dolazite do ukupnog troška od 2 740 dinara.

Dozvolu ćete dobiti istog dana a rok njenog važenja je tri godine osim ukoliko domaća vozačke dozvole ne ističe pre isteka tri godine važenja međunarodne.

Od zemalja u okruženju i popularnih destinacija za letovanje evo u kojima je obavezno imati međunarodnu vozačku dozvolu: Grčka, Italija i Nemačka.

Evo i zemalja takođe iz našeg okruženja za koje vam nije potrebna međunarodna vozačka dozvola: Austrija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Rumunija, Slovenija, Turska.