Kupovina automobila na lizing

Kupovina automobila na lizing

Kupovina automobila na lizing

Kupovina automobila za keš je davno izumrela praksa, a kao alternativa su postali popularni krediti i kupovina na lizing. Evo kako kupovina automobila na lizing funkcioniše i koje su prednosti i mane ove vrste kreditiranja.

Glavna razlika između kupovine automobila na kredit i putem lizinga je ta što kada kupite vozilo uzimajući kredit od banke vi istog trenutka postajete vlasnik tog vozila. Sa lizingom je situacija drugačija i vozilo nije u vašem vlasništvu sve dok ne otplatite zadnju ratu kredita. Do tog trenutka vi ste samo korisnik vozila.

Zbog toga vam se kao automatski uslov nameće uzimanje i plaćanje kasko osiguranja. Takođe, ukoliko želite da na vozilu vršite bilo kakve prepravke ili dorade za to ćete morati da tražite dozvolu od pravog vlasnika. Nije zanemarljiva ni registracija, koju ukoliko vozilo kupite na lizing plaćate kao pravno a ne kao fizičko lice.

Pored novih na lizing je moguće kupiti i polona vozila ali je kod većine banaka uslov da vozilo ne sme biti starije od 6 godina kada istekne ugovor o lizingu, što znači da ukoliko kupujete automobil koji je star dve godine trajanje lizinga ne sme biti duže od 4 godine.

Jedna od prednosti lizinga u odnosu na kredite je ta što vam banka može odobriti lizing u roku od 24 sata, mada ima i banaka koje već za 6 sati imaju svu dokumentaciju spremnu. Ali u takvim slučajevima vodite računa da li vam je banka predočila sve uslove lizinga i da li vam možda prećutkuju takozvane "skrivene troškove".

Za kupovinu automobila na lizing potrebno je banci, na osnovu profakture, podneti zahtev za lizing. Još treba dostaviti overenu administrativnu zabranu kod poslodavca i promet po tekućem računu za poslednja tri meseca.

Uslovi kreditiranja putem lizinga se razlikuju od banke do banke, ali većina ima sledeće uslove:

Učešće: minimum 20%
Rok otplate: od 24 do 64 meseca (meseče ili kvartalne rate)
Kamata: 7%
Opterećenje plate: do 30% od neto primanja
Troškovi obrade zahteva: 1.5%

Raspitajte se i kod banke kod koje uzimate lizing da li je moguće vozilo isplatiti pre isteka ugovora o lizingu i tako ranije postavi vlasnik svog vozila. Većina banaka nudi ovakvu opciju po isteku dve godine trajanja lizinga.
 
Evo i primera lizinga na iznos od 12 000 evra.

Iznos lizinga sa PDV: 12 000 evra
Vrednost automobila: 10 000 evra
Učešće: 2 000 evra
Iznos rate: 152 evra
Troškovi obrade: 180 evra