Kazneni poeni

Kazneni poeni

Kazneni poeni

Zakon o bezbednosti u saobraćaju - Kazneni poeni i cene kazni


Zakon o bezbednosti u saobraćaju - Kazneni poeni i cene kazni

Kazneni poeni će se dobijati u zavisnosti od prekršaja od 2 do 17. Negativni poeni za prekršaje ostaju u evidenciji dve godine a u slučaju da vožač sakupi 18 poena oduzima mu se dozvola i da bi je dobio ponovo mora da isplati sve kazne, izdrži kaznu koju mu propiše sud a zatim da ide na lekarski pregled, pohađa predavanja u Agenciji za bezbednost saobraćaja i položi stručni ispit unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja.

Pored novih pravila stižu nove cene kazni i uvođenje kaznenih poena. Minimalna novčana kazna sada iznosi 3.000 din, maksimalna novčana kazna iznosi čak 50.000 dok je za određene prekršaje obavezan i zatvor.

2 poena Dva kaznena poena dobijaće se za najlakše saobraćajne prekršaje. Pogledajte sve prekršaje (ukupno 42) za koje se oduzimaju 2 poena.
3 poena Tri kaznena poena dobijaće se za prekršaje poput neprilagođene brzine i nepoštovanje prvenstva na raskrsnici. Pogledajte sve prekršaje (ukupno 10) za koje se oduzimaju 3 poena.

4 poena

Četri kaznena poena dobijaće se za prekršaje nastale usled neodgovornog i netolerantnog ponašanja prema ostalim učesnicima u saobraćaju, a pre svega prema pešacima. Pogledajte sve prekršaje (ukupno 13) za koje se oduzimaju 4 poena.
5 poena Pet kaznena poena dobijaće se za prekršaje nastale kao posledica nemarnosti ili odsustva saobraćajne kulture. Pogledajte sve prekršaje (ukupno 8) za koje se oduzimaju 5 poena.
6 poena Šest kaznena poena dobijaće se za prekršaje do kojih uglavnom dolazi zbog bezobrazluka i drskosti vozača. Pogledajte sve prekršaje (ukupno 34) za koje se oduzimaju 6 poena.
7 poena Sedam kaznena poena dobijaće se usled neprilagođene brzine. Pogledajte sve prekršaje (ukupno 8) za koje se oduzimaju 7 poena.
8-12 poena Od osam do dvanaest  kaznena poena dobijaće se za saobraćajne prekršaje koji su opasni po život. Pogledajte sve prekršaje (ukupno 5) za koje se oduzimaju 8-12 poena.
14 poena i zatvor Četrnaest kaznena poena dobijaće se za teške saobraćajne prekršaje za koje neće moći da se plati kazna već će se morati ići u zatvor. Pogledajte sve prekršaje (ukupno 15) za koje se oduzimaju 14 poena.
15 poena Petnaest kaznena poena dobijaće se za saobraćajne prekršaje koji okarakterišu kao nasilnička vožnja. Pogledajte sve prekršaje (ukupno 1) za koje se oduzimaju 15 poena.