Kazne za vožnju u pijanom stanju

Kazne za vožnju u pijanom stanju

Kazne za vožnju u pijanom stanju

Naša zemlja se konstantno suočava sa problemom pijanstva u vožnji. Povećanjem novčanih i zatvorskih kazni, kao i uvođenjem kaznenih poena i oduzimanjem dozvola, Zakon pokušava da stane na put vozačima koji ugrožavaju svoju ali pre svega tuđu bezbednost.

Od početka 2014. u Srbiji je gotovo 22 000 vozača kažnjeno zbog vožnje u pijanom stanju. Bilo da je u pitanju blaga, srednja ili teška alkoholisanost, korišćenje opojnih droga ili pijani/progirani suvozači, kazne su jasne i čini se da su one jedini način da se smanji broj pijanih vozača na ulicama.

Već preko 0.3 promila alkohola u krvi, što u praksi znači dva piva, može vam doneti kaznu od 5 000 dinara. Tako je sve do 0.5 promila alkohola u krvi. Za ovu kaznu važi pravilo prekršajnog naloga i mogućnost plaćanja polovine iznosa u roku od 8 dana.

Od 0.51 do 1.20 promila je "srednja alkoholisanost" i kazna za tu vrstu prekršaja iznosi od 6 do 20 hiljada dinara, šest kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja motornim vozilom. Sa onima koji imaju do 0.8 promila alkohola u krvi može se sklopiti "Sporazum o priznaju krivice" i to može značiti manju novčanu kaznu. Ukoliko vozač sa alkoholom u krvi od 0.51 do 1.20 promila izazove nezgodu onda mu sledi 7 kaznenih poena, novčana kazna od 10 do 40 hiljada dinara (ili 45 dana zatvora) i oduzimanje dozvole na minimum pet meseci.

Ukoliko je kod vozača prisutan alkohol u krvi od 1.21 do 1.6 promila (teška alkoholisanost) onda ga čeka novčana kazna od 15 do 30 hiljada dinara (ili 30 dana zatvora), 10 kaznenih bodova i oduzimanje dozvole na najmanje šest meseci. Ako je izazvana nesreća onda se kazne povećavaju na 13 kaznenih poena, od 30 do 50 hiljada dinara (ili 60 dana zatvora) i oduzimanje dozvole na najmanje osam meseci.

Teška alkoholisanost je kada neko ima od 1.61 do 2.0 promila alkohola u krvi. Za takvu situaciju predviđena je novčana kazna u rasponu od 15 do 30 hiljada dinara (ili 30 dana zatvora), 12 kaznenih poena i oduzimanje dozvole na najmanje osam meseci. Ako je vozač izazvao nezgodu onda će dobiti 15 kaznenih poena, novčanu kaznu od 30 do 50 hiljada dinara (ili 60 dana zatvora) i oduzimanje dozvole na najmanje 10 meseci.

Sve preko 2.0 promila alkohola u krvi smatra se "potpunom alkoholisanošću" i za taj prekršaj previđena je kazna od 14 kaznenih poena, od 100 do 120 hiljada dinara i oduzimanje dozvole na najmanje osam meseci. Ako je došlo do nezgode onda će vozač dobiti 16 kaznenih poena, od 100 do 150 hiljada dinara novčane kazne i oduzimanje dozvole na najmanje 10 meseci.

Za vozače početnike koji imaju probnu vozačku dozvolu nivo tolerancije na alkohol je nula. Oni uopšte ne smeju imati alkohol prisutan u krvi, što znači 0.00 promila. Valja znati i da ovi vozači dozvolu gube već sa devet kaznenih poena (za razliku od onih sa stalnom dozvolom koji je gube sa 18 kaznenih poena). Kada ostanu bez dozvole vozači početnici moraju da čekaju da zabrana upravljanja motornim vozilom istekne a onda moraju ponovo da polažu vozači ispit, kako teorijski tako i praktični deo.

Vozač koji odbije da se podvrgne alko-testu ili droga testu moraće da plati novčanu kaznu od 100 do 120 hiljada dinara (ili da minimum 15 dana provede u zatvoru), dobiće 14 kaznenih poena i biće mu oduzeta dozvola na najmanje osam meseci.

Prema našim propisima nije jasno određena granica procenta, odnosno promila u krvi koju sme imati suvozač. Ukoliko je suvozač u tolikoj meri pijan da ne može da upravlja svojim postupcima onda je vozač dužan da ga smesti na zadnje sedište. Ovo pravilo važi i za one koji svoje suvozače prevoze na mopedu, motociklu ili triciklu. Kazna za ovaj prekršaj iznosi dva kaznena poena, od 6 do 20 hiljada dinara a u slučaju izazivanja nezgode kazne se povećavaju na tri kaznena poena, od 10 do 40 hiljada dinara novčane kazne (ili zatvor od 45 dana).

Pored alkohola nije dozvoljena ni vožnja pod uticajem psihoaktivnih supstanci. Kazna za ovaj prekršaj je osam kaznenih poena, od 15 do 30 hiljada dinara (ili zatvor do 30 dana), i oduzimanje dozvole na najmanje šest meseci. Ukoliko dođe do nezgode onda se kazne povećavaju na 11 kaznenih poena, od 30 do 50 hiljada dinara (ili zatvor do 60 dana) i gubitak dozvole na najmanje osam meseci. Kontrola vozača se vrši pomoću posebnog uređaja koji uzima uzorak pljuvačke i za 20-ak minuta pokazuje da li postoji prisustvo droge u organizmu i o kojoj vrsti droge je reč.

Valja voditi računa i o tome da je organizmu u proseku potrebno oko sat vremena da obradi 0.1 promila alkohola u krvi, pa ukoliko ste pili do kasno u noć a sednete za volan rano ujutru u vašem organizmu je i dalje prisutan alkohol u možda većoj količini od dozvoljene.