Kako povratiti oduzetu dozvolu

Kako povratiti oduzetu dozvolu

Kako povratiti oduzetu dozvolu

Čak i za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvole ima puta nazad, nazad za volan. Ali pre ponovnog dobijanja dozvole ovo su uslovi koje moraju ispuniti.

Vozači koji sakupe 18 kaznenih poena moraće, pored ogromne novčane kazne, da se odreknu i svoje vozačke dozvole. Načina za ponovno dobijanje dozvole ima ali put do nje nije nimalo lak a ni jeftin.

Vozači koji ostanu bez dozvole prvo moraju izmiriti sve novčana obaveze koje po osnovu kazni imaju prema državi. Nakon toga moraju čekati da prođe 90 dana. Tek tada mogu se ovi vozači prijaviti Agenciji za bezbednost saobraćaja kako bi pohađali seminar koji se organizuje za vozače koji su ostali bez dozvole.

Ovaj seminar košta 25 000 dinara a obuhvata 40 časova od kojih svaki traje 45 minuta, a u toku jednog dana može se odslušati najviše tri časa. Predviđeno je da devet časova bude posvećeno razgovoru o uzrocima i posledicama koje se dovele do oduzimanja dozvole a minimum 15 časova mora biti posvećeno poznavanju propisa.

Nakon odslušanog seminara sledi polaganja ispita koje staje dodatnih 15 000 dinara, zatim vađenje uverenja o položenom ispitu koje košta dodatnih 3 000 dinara. Potrebno je još imati zdravstveno uverenje i pisane dokaze o plaćenim kaznama i isteku zabrana.

Među polaznicima seminara, vozačima koji su izgubili dozvole zbog teških prekršaja ili akumulacija manjih prekršaja, najviše je (28%) onih starosti između 25 i 29 godina. Nakon njih 19% polaznika čine vozači starosti od 20 do 24 godina. Glavni uzrok gubitka dozvole je vožnja pod dejstvom alkohola.