Kako do vozačke dozvole u Nemačkoj

Kako do vozačke dozvole u Nemačkoj

Kako do vozačke dozvole u Nemačkoj

Ukoliko odlazite u Nemačku na duže i želite da i tamo možete da se služite automobilom evo kako do nemačke vozačke dozvole.

Ranije smo pisali o tome šta je sve potrebno našim državljanima za dobijanje vozačke dozvole u Austriji, kao i o tome čije "strane" dozvole važe kod nas. Ovoga puta tema je Nemačka, i kako do njihove dozvole ako ste državljanin Srbije.

Ukoliko u Nemačkoj ostajete manje od 6 meseci možete voziti našom važećom vozačkom dozvolom. To je rok koji je ova zemlja dala vozačima iz drugih zemalja nakon kojeg moraju imati nemačku vozačku dozvolu.

Pomenuti rok se može produžiti na godinu dana ali ukoliko priložite potrebne dokaze i garancije da u Nemačkoj nećete ostati duže od godinu dana.

Za dobijanje nemačke dozvole neophodno je polaganja punog vozačkog ispita, kako teorije tako i praktične vožnje. To važi za svaku kategoriju koju posedujete kod nas a koju želite da imate i u Nemačkoj.

Srbija nije na "pozitivnoj" listi kod Nemaca, tj. naša zemlja nema potpisan međunarodni sporazum o priznavanju dozvola sa Nemačkom, kao što ima sa Italijom, pa naše državljanje čeka ponovno polaganje.