Kako da vas ne prevare pri kupovini polovnog automobila

Kako da vas ne prevare pri kupovini polovnog automobila

Kako da vas ne prevare pri kupovini polovnog automobila

Kupovina polovnog automobila može biti veoma stresna pogotovo zbog velikog broja prodavaca koji žele da od vas izvuku novac a prodaju vam automobile sa greškom. Evo par saveta kako da ne upadnete u njihove zamke.

Lažna kilometraža - ovo je najčešći problem o kojem smo već pisali. Kako ne postoji metoda koja sa 100% sigurnosti utvrđuje koliko je automobil zaista prešao pazite na male znake kao što su pohvaban volan, pohabana ručica menjača, pohaban sigurnosni pojas...

Plin nije atestiran - ne verujte "na reč", da je atest tu negde, da će ga prodavac sutra doneti i tome slično. Bez atesta na uvid ne kupujte automobil jer bez atesta direktno ste na trošku prilikom registracije.

Ne dajte kaparu - nikako nemojte plaćati unapred, već tek nakon što automobil vidite, pregledate, testirate i budete zadovoljni.

Automobil je ukraden - broj šasije vam daje podatak, koji možete dobiti od policije, da li je automobil prijavljen kod nas ili u inostranstvu kao ukrade.

Lažni broj šasije - kad smo već kod broja šasije njega bi prvo trebalo proveriti. Broj mora biti jasan, čitljiv, da se poklapa sa brojem iz saobraćajne, svi "karakteri" moraju biti iste veličine, moraju stajati na odgovarajućem mestu...

Lažni prodavac - kad smo već kod toga šta bi sve moglo biti lažno na automobilu osvrnimo se i na ono što može biti lažno a nema veza sa automobilom a to je prodavac. Slobodno, bez ustručavanja, od njega zatražite da vam pokaže ličnu kartu a i vozačku dozvolu kako biste bili sigurno sa kime imate posla. Broj telefona, mobilni i fiksi, neće škoditi.

Automobil je "havarisan" - ovo su jako česte prevare jer se za automobil kupi u inostranstvu za par stotina evra, zatim se "ispegla" i prodaje po znatno većoj ceni. Zato pre kupovine dobro proverite limariju, da li ima velikih zazora, da li su svi delovi originalni ili su krpljeni.

Promenjen broj motora - već smo pomenuli broj šasije. Isto važi i za broj motora koji mora biti vidljiv i mora se poklapati sa brojem iz saobraćajne dozvole.

Vozilo starije od registracije - datum registracije može biti "mlađi" od samog automobila čija se godina proizvodnje može naći na "COC" dokumentu.

Nema vazdušnog jastuka - obavezno dajte kontakt, obratite pažnju na lampicu vazdušnog jastuka koja bi trebalo kroz par sekundi da se ugasi. Ukoliko nastavi da svetli to znači da je vazdušni jastuk neispravan ili da ga uopšte nema. Ukoliko se lampica ni ne upali onda sigurno znate da nešto nije u redu jer prodavci često izvade lampicu u pokušaju da nedostatak sigurnosnog jastuka prođe neopaženo od strane kupca.

Lažno ovlašćenje - izbegavajte prodavce koji nisu vlasnici vozila. U najvećem broju slučajeva to su preprodavci koji imaju ovlašćenje ali tu može doći do problema kada bude vreme za prenos vlasništva vozila.

Automobil pod hipotekom - da li je na automobil koji želite da kupite stavljena hipoteka možete saznati u Registru založnog prava Agencije za privredne registre.