Kako da izaberete auto sedišta za decu

Kako da izaberete auto sedišta za decu

Kako da izaberete auto sedišta za decu

Ukoliko u svom automobilu prevozite decu, od beba pa sve do one od 12 godina, najviše pažnje treba obratiti na takozvanu grupu sedišta koja se određuje u zavisnosti od uzrasta deteta. Jako je važno proveriti da li je sedište koje kupujete atestirano i da li ga možete pravilno namestiti u svom automobilu.

Postoje četiri grupe dečijih sedišta, u zavisnosti od uzrasta deteta koje u njemu treba da se prevozi. Uz savet da izbegavate kupovinu polovnih sedišta jer se lako može desiti da su ona izvađena iz nekog vozila nakon udesa, napravili smo detaljni pregled ovih četiri vrsta sedišta.

Grupa O/O+

Sedišta grupe O se koriste za bebe uzrasta do devet meseci, ili ti težine do 10 kilograma. Za bebe koje teže do 13 kilograma i imaju do 15 meseci koriste se sedišta grupe O+. Ova sedišta se mogu postaviti kako na zadnju klupu tako na suvozačevo mesto, a montiraju se tako da je beba okrenuta u smeru suprotnom od smera kretanja vozila. Ukoliko bebu prevozite na suvozačevom mestu moraćete da deaktivirate vazdušni jastuk. Cena ovih sedišta se kreće od 4 000 dinara pa naviše.

Grupa I

Sedišta ove grupe su namenjena bebama uzrasta preko 15 meseci koja već imaju težinu veću od 13 kilograma. Glavna razlika u odnosu na prethodnu grupu jeste što se ova sedišta montiraju tako da je beba okrenuta u smeru u kojem se automobil kreće. Sedišta iz grupe I se mogu koristiti sve dok dete ne napuni 4 godine ili dostigne težinu od 18 kilograma. Cena ovih sedišta kreće od 5 000 dinara pa naviše.

Grupa II

Sedišta ove grupe su namenjena deci uzrasta od 3 do 7 godina, odnosno koja su težine do 25 kilograma. Montaža ovih sedišta je zasnovana na iso-fiks sistemu koji je znatno bolji od standardnih pojaseva. Još jedna novina je mogućnosti podešavanja naslona za glavu. Što se tiče cene ona se kod ovih sedišta kreće od 6 000 dinara pa naviše.

Grupa III

Ova sedišta se mogu koristiti za prevoz deteta koji ima preko 6 godina, što je oko 22 kilograma težine. Mogu ih koristiti deca težine do 36 kilograma. Ona nisu kao standardna dečija sedišta, već više služe kao vrsta podmetača koji bi dete "podigao" do visine na kojoj može bezbedno da veže sigurnosni pojas. Dete koje je visine preko 135cm nema potrebe da koristi bilo kakva sedišta jer će mu pojas odlično odgovarati.