Ford "Focus ST", prvi utisci

Ford "Focus ST", prvi utisci

Ford "Focus ST", prvi utisci

Novi Ford "Focus ST" je tu i dobija pohvale sa svih strana. Sportista je u duši, kako spolja tako i unutar kabine, ali se takođe može pohvaliti da je jedan veoma udoban automobil.

Još od sredine '80-ih Ford ne manjka sa ponudom brzih hečbek modela koji su tu da zadovolje sve mlađe momke željne da osete snagu ispod papučice gasa. Sa ciljam na takve kupce došao je i model "Focus ST" koji uprkos svojoj oznaci koja sugeriše samo snagu i brzinu više liči na automobil koji može čitavoj porodici pružiti uživanje u vožnji.

Četvorocilindrični benzinski agregat zapremine 2.0 litara daje 247 konjskih snaga koje se na asfalt prenose preko prednjih točkova. Generalni zaključa je da bi ovaj model mogao biti odabir onih koji žele nešto više snage ali im primarna ideja nije da pale gume po ulicama.

"Recaro" sportska sedišta pružaju dosta udobnu vožnju a tri "sata" koji su odmah uočljivi na instrument-tabli prikazuju pritisak ulja, temperaturu motora i obrtaje motora. To je fin dodatak ali možda i nepotreban. Mesta u kabini ima sasvim dovoljno, ne previše, ali kao što rekosmo, dovoljno.

Sistemom za zabavu putnika je lako upravljati, "Cruise control", ili Tempomat kako se kod nas češće naziva, je tu da odmara nogu vozača na dužim putovanjima. Na telefonski poziv je moguće javiti se pritiskom na dugme koje se nalazi na volanu. Kao što se moglo i očekivati od Ford-a, kabina je puna korisnih funkcija.

Tehnički podaci

Model: Ford "ST-3"
Motor: 2.0 litara, benzinac
Menjač: Manualni. šestostepeni
Snaga: 247 konja
Maksimalna brzina:
Ubrzanje: 6.5 sekundi 247km/h
Emisija CO2: 159g/km
Kombinovana potrošnja: 5.6l/100km
Cena: 37 350 evra