Kasko osiguranje vozila

Kasko osiguranje je pre svega dobrovoljno osiguranje koje se reguliše ugovorom o osiguranju između osiguravača i osiguranika. To znači da zavisi od volje stranaka da li će stupiti u odnos u konkretnom slučaju kasko osiguranja motornih vozila. Kasko osiguranje predstavlja osiguranje vozila od posledica nastalih ostvarenjem rizika definisanim ugovorom. Obično se obuhvataju rizik havarije (delimične ili totalne), kao i rizik nestanka vozila. Vozila za koja se može zaključiti kasko osiguranje, izuzevši posebne oblike osiguranja, razvrstana su u sledeće grupe premija: putnički automobili, teretna vozila, autobusi, vučna vozila, specijalna motorna vozila, priključna vozila, motorna vozila inostrane registracije, vozila na popravci, radna vozila i šinska vozila. Pri tome se propisuju posebni modaliteti kasko osiguranja u zavisnosti od osiguravajuće kuće, za pojedine, prethodno pomenute, vrste motornih vozila.

Razlika između obaveznog auto osiguranja i kasko osiguranja je u tome što kod obaveznog osiguranja motornih vozila, osiguranik plaća premiju od auto odgovornosti tj. nanošenja štete drugom vozilu prilikom nezgode. To znači da u slučaju sudara u kome je osiguranik kriv, osiguravajuća kuća isplaćuje štetu drugom učesniku u nezgodi, kome je naneta šteta. Kod kasko osiguranja, osiguranik osigurava sopstveno motorno vozilo i šteta se isplaćuje bez obzira na krivicu. To znači da ukoliko imate polisu kasko osiguranja, uz obaveznu polisu auto odgovornosti, prilikom sudara u kome ste vi krivi, osiguravajuća kuća će po obaveznoj polisi auto odgovornosti nadoknaditi štetu prouzrokovanu vozilu koje ste udarili, a po kasko polisi štetu na vašem vozilu.

Uslovi kasko osiguranja kao i premija kasko osiguranja mogu da variraju i razlikuju se u zavisnosti od osiguravajuće kuće. Uobičajeno je da se u okviru potpunog kasko osiguranja obuhvata i rizik krađe automobila i to u vidu dopunskog rizika, što znači da se vrši posebna doplata uz odgovarajuću premiju za puni kasko.